Telefonsamtal , SMS eller mejl från Blocket om kontoinloggning eller kortuppgifter

Telefonsamtal,mejl eller SMS från Blocket om återbetalning eller verifiering via kreditkorts eller kontouppgifter

Phishing eller nätfiske är namn på ett bedrägeri som går ut på att "fiska" efter konto- eller kortinformation genom att man säger sig mejla/ringa eller SMS:a från ett företag, myndighet eller en bank. Meddelandet innehåller ofta ett brådskande budskap om återbetalning av pengar, fel på tjänsten eller att man måste verifiera sina kunduppgifter.

Blocket skickar aldrig mejl, SMS eller ringer upp för att be dig att logga in på ditt konto eller för att be dig om dina kortuppgifter. Vi avråder även från att använda ditt BankID, MobiltbankID om en köpare eller säljare kontaktar dig för en påstådd verifiering. Inte heller din bank kommer att ringa upp dig och be dig göra motsvarande. Om detta hände, be om handläggarens namn och att själv få ringa upp via bankens växelnummer, som du hittar på din banks hemsida.