Jag har fått ett mejl/SMS från Blocket om återbetalning

Är det Blocket som skickat ut detta meddelande?

Nej.

Du har blivit kontaktat av en bedragare vars syfte är att komma åt dina kortuppgifter. Blocket begär aldrig kortnummer eller lösenord - vare sig över telefon eller via mail. Vi kommer inte heller att skicka mejl med länkar som leder direkt till en kortbetalningssida. Denna aktivitet kallas allmänt för phishing eller nätfiske och är ett bedrägeriförsök med syfte att samla in känslig information som används för att lura till sig pengar.

Vad ska man göra om man fått denna typ av meddelande som mejl eller SMS?

Skulle det vara så att du har följt länken i mejlet eller SMS:et och dessutom lämnat ut kortuppgifter eller annan känslig information, råder vi dig att omgående kontakta din bank, spärra ditt kort och göra en polisanmälan.

För att göra en polisanmälan: https://polisen.se/Utsatt-for-brott/Gor-en-anmalan/ . Annars kan du kontakta polisen via telefon på nummer 114 114.

Vad gör Blocket åt den här typen av bedrägeriförsök?

På Blocket arbetar vi aktivt för att förhindra olika typer av bedrägeriförsök. Bland annat informerar vi våra användare på sajten om vad man ska tänka på och vad man kan göra för att för att inte bli lurad. Oftast har de mejladresser som får dessa phishing-mejl samlats in automatiskt av bedragarna med "robotprogram" från hemsidor där mejladresser är synliga.

För att skydda våra användare har vi exempelvis valt att dölja alla e-postadresser på Blocket bakom formulär, så att det ska bli svårare att samla in kontaktuppgifterna.

Så fort vi får kännedom om misstänkta bedrägeriförsök, där bedragarna använder Blocket som avsändare och i mejlet länkar till en Blocket-liknande hemsida, så kontaktar vi de ansvariga för domänen där den falska hemsidan ligger och informerar om det pågående bedrägeriförsöket samt uppmanar dem att "släcka" sajten. Vi har fortlöpande kontakt med polisen och andra berörda myndigheter om dessa aktiviteter och bistår alltid med information vid behov.

Mer information om kortuppgiftsbedrägerier finns på vår Handla Tryggt-sida.