Hur känner jag igen ett Nigeriabrevliknande Mejl/SMS?

• De är ofta skrivna på dålig engelska eller dålig svenska.
  • Utrycker sig generellt om "varan" eller "the item".
  • De är skickade från gratis e-postadresser som t.ex. Yahoo, Gmail och Hotmail. De skickas ibland även via SMS där man ber dig svara via mejl till bifogad e-post.
  • Breven lockar ofta med att erbjuda mer betalt för varan än vad du begärt.
  • Köparen vill betala med betaltjänster som Paypal, Western Union, BidPay, MoneyGram eller liknande.
  • Även betalningen via t.ex. Paypal kan manipuleras. Kolla alltid själv med betaltjänstföretaget via deras hemsida. Lita inte på länkar i mejl som köparen skickar till dig.
  • Ibland skickar bedragaren en falsk betalningsbekräftelse där det ser ut som att pengarna är insatta på ditt konto.
  • Vid checkbetalning saknar checken alltid täckning och banken kommer sedan att hålla dig återbetalningsskyldig. Du kan dessutom bli misstänkt för delaktighet i brott.