Hur känner jag igen ett massutskicks-mejl/SMS?

• De är ofta skrivna på dålig engelska eller dålig svenska.
  • Utrycker sig generellt om "varan" eller "the item".
  • De är skickade från gratis e-postadresser som t.ex. Yahoo, Gmail och Hotmail. De skickas ibland även via SMS där man ber dig svara via mejl till bifogad e-post.
  • Breven lockar ofta med att erbjuda mer betalt för varan än vad du begärt.
  • Köparen vill betala med betaltjänster som Paypal, Western Union, BidPay, MoneyGram eller liknande.
  • Även betalningen via t.ex. Paypal kan manipuleras. Kolla alltid själv med betaltjänstföretaget via deras hemsida. Lita inte på länkar i mejl som köparen skickar till dig.
  • Ibland skickar bedragaren en falsk betalningsbekräftelse där det ser ut som att pengarna är insatta på ditt konto.
  • bland skickas ett falskt Blocketpaketetmejl ut för att köparen ska känna sig säker. Blocketpaketet ska aldrig betalas in via ett kontonummer som skickas på mejl. Om du är osäker får du gärna kontakta oss med en kopia på mejlet du fått.
  • Vid checkbetalning saknar checken alltid täckning och banken kommer sedan att hålla dig återbetalningsskyldig. Du kan dessutom bli misstänkt för delaktighet i brott.